Fitjar ble vekstkommune med vindkraft

Fitjar ble vekstkommune med vindkraft

Publisert
18.9.2024
Oppdatert
18.9.2024

På nordsiden av øyen Stord i Sunnhordland ligger Fitjar. En vakker kystkommune som nyter godt av naturressursene til havs. Men de høster også vind.

Fra kommunehuset i Fitjar sentrum peker ordfører Wenche Tislevoll (H) opp på vindmøllene på Midtfjellet.

– Vindkraft har blitt en viktig del av kommunens identitet, slår hun fast.

Kraft til 60.000

Vindkraftanlegget på Midtfjellet produserer nok kraft til hele Sunnhordland, seksti tusen mennesker. De 55 vindturbinene kan ses fra store deler av Sunnhordland og på godværsdager kan de også skimtes fra Bergen.

Vindkraftanlegget ble bygget i 2011, og har betydd enormt mye for kommunen, forteller Tislevoll.

– Det ble sagt at vindkraftanlegget ville rasere turområdet på Midtfjellet. Men aldri har folk brukt fjellet så mye som nå. Utbyggingen har gjort fjellet tilgjengelig for langt flere, sier hun.

20 millioner i kommunekassa

Det er lagt til rette for aktiviteter, med blant annet lysløype og frisbeegolf. Området blir mye benyttet av idrettslaget og turlaget. Det arrangeres turer og samlinger for store og små, og snart kommer det også en ny terrengsykkelsti på fjellet. Vindparken er også et ypperlig utgangspunkt for turer som går videre derfra og ut i mer urørt natur.

Vindkraften gir kommunen inntekter på 20 millioner kroner hvert år, penger som går rett inn i kommunekassen. Inntektene blir brukt til det beste for de om lag 3200 innbyggerne i Fitjar, og gjorde det blant annet mulig å realisere nye Rimbareid barne- og ungdomsskule.

Flere folk

Det ble hevdet at Midtfjellet Vindkraft ville gjøre Fitjar til en fraflyttingskommune. Men stikk i strid med spådommene har Fitjar blitt en vekstkommune. Folketallet har gått fra 2931 personer i 2010 til 3200 personer i 2024.

– Det er viktig å balansere bildet som skapes av vindkraftmotstandere. Fitjar er et godt eksempel på at vindkraft skaper nye muligheter. Jeg ser ikke hvordan vi kunne gitt et så godt tilbud til innbyggerne våre uten vindkraft-inntektene. I tillegg er vi stolt av å bidra til ren energi, sier Tislevoll.

Les mer