I Fredrikstad er det mangel på nett til å frakte strømmen fram til fabrikken som gjør at hjørnesteinsbedriften Denofa ikke får kuttet utslippene sine. Denofa produserer mel, olje og lecitin til bruk i fôr, mat og andre næringsmidler, noe som krever mye kraft.
– Vi bruker masse strøm her på anlegget og elektrisk kraft gjør at vi kan kutte utslipp. Men vi har ikke nok strøm i dag og vi må spe på med gass, forklarer Torgeir Hjertaker, fabrikksjef for Denofa.
Gassen er ikke fornybar, så selv om bedriften selv ønsker å kutte ut gassen og få all produksjonen over på fornybare kilder, så er ikke det mulig i dag. Denofa mangler nett til å få fraktet kraften frem til fabrikkene. Den fornybare strømmen kommer rett og slett ikke frem.
Overføringskapasiteten på transmisjons- og regionalnettet er nemlig altfor dårlig til å dekke dagens behov, og hindrer videre vekst og etablering av nye arbeidsplasser i Fredrikstad.
Det gjør også at det grønne skiftet bremses, fordi bedrifter må fortsette å bruke fossilt brensel, så lenge det ikke er mulig å forsyne dem med nok strøm.
Og Denofa er ikke alene om å mangle nettilgang. Det er fullt i nettet flere steder i landet, og Elvia, den største nettleverandøren på Østlandet, har varslet at det ikke er plass til å koble seg på nettet før 2030-2035.
I Nordland, Troms og Finnmark har Statnett sagt nei til over 40 søknader om større strømtilkoblinger bare i 2023. Tilsvarende skjer nå i Oslo-området, og i Telemark og Vestfold.
– I område etter område kommer det beskjed om at strømnettet er fullt. Dette er kritisk, fordi det betyr at eksisterende industri verken får utvidet eller erstattet fossil energibruk med fornybar kraft, ny industri får ikke tilknytte seg nettet og arbeidsplasser blir ikke etablert, sier Kristin Lind i Fornybar Norge.
Hun sier at det må bygges mer nett raskere og smartere, og det er mye å hente på å utnytte eksisterende bedre.
I Fredrikstad forklarer fabrikksjef Hjertaker at dersom strømmen kom fram til anlegget så kunne de elektrifisert industrien.
– Vi kunne omstilt oss, holdt folk i jobb og ikke minst, skapt nye, grønne industriarbeidsplasser, sier han.
I dag må bedrifter legge ned eller flytte utenlands på grunn av avgifter knyttet til bruk av fossilt brennstoff. Samtidig vil det være vanskelig for nye bedrifter å starte opp hvis de ikke kan koble seg på strømnettet.
– Norge trenger mer kraft, men også mer nett, slik at strømmen kommer fram dit den trengs, sier Hjertaker.